Za oknem śnieg, więc dziś przygotowałam mroźny deser. Smak przypomni Wam utęsknione lato, a wartości odżywcze wspomogą odporność. Nie wiem czy wiecie, ale truskawki mają dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna!
Składniki:
0,4 kg mrożonych truskawek
1 duży jogurt naturalny
1 duży jogurt naturalny
trochę cukru pudru (możecie także użyć miodu)
liść mięty do przybrania
ewentualnie mleko
Przygotowanie:
Truskawki zblendować z jogurtem. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Jeśli koktajl będzie dla Was za gęsty możecie dodać trochę mleka.
Wygląda apetycznie. Pewnie tak samo smakuję. Szkoda, że nie ma teraz świeżych truskawek...
OdpowiedzUsuńTeż nad tym ubolewam. Jeżeli preferujesz świeże owoce, polecam wykorzystać banany zamiast truskawek. Możesz dorzucić także
OdpowiedzUsuńdrobno skruszoną czekoladę - na pewno się sprawdzi;)
Wszyscy szczęśliwi, a dupka rośnie po takich eksperymentach. W szczególności w moim przypadku bo nie skończyłoby się na jednej szklaneczce :))
OdpowiedzUsuńmrożone nie tuczy...czy jakoś tak:D No dobrze, każde jedzenie tuczy, ale to akurat należy do tych mniej kalorycznych, a za to odżywczych, więc sumienie zagłuszone:D
OdpowiedzUsuń