poniedziałek, 14 stycznia 2013

Fasolka po bretońsku - szybka, prosta i tania :)


Poniżej przepis na jedno z popularniejszych dań w naszym kraju. Dziś przygotujcie je sami. Co istotne - możecie wykorzystać "odpadki", które macie w lodówce np. kawałki ugotowanego kurczaka z obiadu, nie przejmując się, że nie macie akurat wędzonego boczku;)     

Składniki:
1 kg fasoli Piękny Jaś
majeranek
pieprz, sól, cukier do smaku
1 kostka rosołowa
1 lub 2 przeciery pomidorowe
2-3 kiełbasy
0,2 kg boczku
1-2 duże cebule
Przygotowanie:
Fasolę wypłukać i namoczyć najlepiej dzień przed gotowaniem - wtedy bardzo szybko się ugotuje. 
W tej samej wodzie, w której moczyliśmy fasolę, ugotować ją z kostką rosołową tak, by była jeszcze trochę twarda.
Dodać majeranek, trochę pieprzu, cukru, przecier pomidorowy.
Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do fasolki i wymieszać wszystko doprawiając do smaku solą i gotować póki nie będzie miękka fasola.

Dobra rada:
- można ją zamrozić w pojemnikach
- lub włożyć w słoiki i zagotować, wyjąć położyć do wystygnięcia do góry dnem i do lodówki -wtedy będzie przydatna do spożycia nawet kilka tygodni po przyrządzeniu.


Powodzenia!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) może sam taką dam radę przygotować.

    OdpowiedzUsuń