Poniżej przepis na jedno z popularniejszych dań w naszym kraju. Dziś przygotujcie je sami. Co istotne - możecie wykorzystać "odpadki", które macie w lodówce np. kawałki ugotowanego kurczaka z obiadu, nie przejmując się, że nie macie akurat wędzonego boczku;)
Składniki:
1
kg fasoli Piękny Jaś
majeranek
pieprz,
sól, cukier do smaku
1
kostka rosołowa
1
lub 2 przeciery pomidorowe
2-3
kiełbasy
0,2
kg boczku
1-2
duże cebule
Przygotowanie:
Fasolę
wypłukać i namoczyć najlepiej dzień przed gotowaniem - wtedy bardzo
szybko się ugotuje.
W
tej samej wodzie, w której moczyliśmy fasolę, ugotować ją z kostką rosołową tak, by była jeszcze trochę twarda.
Dodać
majeranek, trochę pieprzu, cukru, przecier pomidorowy.
Kiełbasę,
boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić
do fasolki i wymieszać wszystko doprawiając do smaku solą i
gotować póki nie będzie miękka fasola.
Dobra rada:
-
można ją zamrozić w pojemnikach
-
lub włożyć w słoiki i zagotować, wyjąć położyć do
wystygnięcia do góry dnem i do lodówki -wtedy będzie przydatna do spożycia nawet kilka tygodni po przyrządzeniu.
Powodzenia!
Powodzenia!
Wygląda bardzo smakowicie :) może sam taką dam radę przygotować.
OdpowiedzUsuńProszę spróbować :) Na pewno się uda!
Usuń