czwartek, 10 stycznia 2013

Śniadaniowe rogaliki maślane



Jest to przepis mojej siostry. Wypróbowałam go osobiście i efekt jest cudny no i smaczny. W zależności od upodobań, wychodzi z niego 12 dużych rogalików lub 24 małych.


No to do dzieła!
Składniki:550 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 szklanka (250 ml) letniego mleka
60 g roztopionego masła
20 g świeżych drożdży


Ponadto:
2 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżki maku


Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.


Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, dodać sok z cytryny, wyrośnięte drożdże i roztopione letnie masło (60 g).
Wymieszać i wyrobić dokładnie wszystkie składniki podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto wyrobić tak żeby nie kleiło się do rąk. Włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (zimą np. na grzejnik).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 lub 24 części. Z części uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkąt, posmarować olejem, zwinąć w rurkę zaczynając od szerszej strony, złączyć końce rogalika. 
Nagrzać piekarnik do 200 stopni razem z blachą, po nagrzaniu wyjąć blachę (uwaga! bardzo gorąca) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rogaliki (w dość sporych odstępach) dzięki temu jeszcze urosną. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.


Duże rogaliki piec 23-25 minuty, małe rogaliki ok. 15-18 min w zależności od piekarnika. Warto podejrzeć pod spodem rogalika czy nie jest blady - jeśli tak jest przykryć wierzch rogalików papierem śniadaniowym wtedy się nie przypalą na wierzchu. Po upieczeniu wystudzić na kratce z piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz