piątek, 9 listopada 2012

Rogale świętomarcińskie

Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada... Co to oznacza dla mieszkańców stolicy wielkopolski?

Poznań tego dnia jest miejscem podwójnego święta, gdyż to właśnie 11 listopada obchodzone są imieniny ulicy Święty Marcin. Poznańska tradycja nakazuje tego dnia nie tylko uczestniczyć w barwnym korowodzie, ale także zjeść rogala świętomarcińskiego. Cukiernie prześcigają się w wypieku tego przysmaku już od kilku dni. Przepis od lat jest pilnie strzeżony i tylko nieliczni mogą otrzymać certyfikat jakości. 
Jak powinien wyglądać i smakować tradycyjny rogal świętomarciński? Ma on kształt półksiężyca, jest posmarowany lukrem i posypany rozdrobnionymi orzechami. Jego tajemnicą jest ciasto półfrancuskie i nadzienie z białego maku, któremu towarzyszą bakalie.
Słodki, lekko migdałowy smak oraz zapach są charakterystyczne dla ciasta drożdżowego i masy makowej.

A oto film stworzony przez grupę Poznan I love you, który w całości poświęcony jest świętomarcińskim rogalom!



Jeśli jeszcze nie spróbowaliście tego słodkiego cuda, to zróbcie to koniecznie w ten weekend! Rogale, w żadnym innym miesiącu nie są takie pyszne jak w listopadzie! 

Macie ochotę na więcej?
Już jutro zamieszczę przepis na rogale w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że Wam się spodobają i sami spróbujecie zrobić te małe cudeńka.

Nie zapomnijcie w niedzielę odwiedzić ulicy Święty Marcin. Oto co przygotowały władze miasta: http://epoznan.pl/news-news-36349-Imieniny_ulicy_Swiety_Marcin_juz_w_niedziele

Trzymajcie kciuki żeby ciasto odpowiednio wyrosło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz