niedziela, 4 listopada 2012

Porady kulinarne part 1


Dziś przygotowałam dla Was kilka cennych porad, które nieco ułatwią Wam stawianie pierwszych kroków w kuchni...


1) Zwiędnięta sałata

Macie ochotę na kanapkę, ale sałata zdążyła już zwiędnąć? By ją ożywić należy włożyć ją na parę minut do ciepłej wody, osłodzonej kilkoma łyżkami cukru. Następnie po wyjęciu wystarczy skropić ją sokiem z cytryny.

2)  Odgrzewany ryż
Zostało Wam trochę ryżu z obiadu i chcecie zjeść go na kolację? Odgrzewany ryż zachowa świeżość i smak, jeśli przez pięć minut potrzymacie go w gotującej się wodzie.

3) Przesolone warzywa
Jeśli zdarzyło Wam się przesolić warzywa podczas gotowania, nie martwcie się… Wystarczy przelać je wrzątkiem i ponownie je odcedzić.
Jeśli przesoliliście ziemniaki, to koniecznie zróbcie z nich puree dodając odrobiny mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz