sobota, 10 listopada 2012

Rogale palce lizać!

Zgodnie z obietnicą dziś na blogu przepis na pyszne domowe rogaliki!

 Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko

Składniki na lukier:
śmietanka słodka 12%
cukier puder

Przygotowanie:
Do miski wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, wsypać 1 łyżkę cukru oraz dodać 1 jajko. Rozrobić ręką. W osobnej miseczce rozrobić śmietanę, pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru. Zaczyn drożdżowy wlać do miski, w której znajduje się margaryna. Stopniowo dodawać mąki i cały czas ugniatać ręką. 

Kulkę ciasta podzielić na 2 części.

Kolejno każdą część rozwałkować na stole na kształt koła. Koło podzielić na 8 lub 10 trójkątów w zależności jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać. 

Nałożyć nadzienie. W zależności od upodobania może to być: masa makowa (ja używam kupnej w puszce), powidła lub pokrojone w kostkę jabłko bez skórki.

Trójkąty zawinąć na kształt rogala zaczynając od szerszej części.

Rogale piec przez ok. 20 min. w temperaturze 150 stopni.

Małe cudeńka można przyozdobić lukrem (wystarczy zmieszać cukier puder ze śmietanką i rozrobić widelcem). Rogale z makiem można posypać posiekanymi orzechami. 

Tak wyglądają moje rogale:

 


Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz