Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
Składniki na lukier:
śmietanka słodka 12%
cukier puder
Przygotowanie:
Do miski wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, wsypać 1 łyżkę cukru oraz dodać 1 jajko. Rozrobić ręką. W osobnej miseczce rozrobić śmietanę, pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru. Zaczyn drożdżowy wlać do miski, w której znajduje się margaryna. Stopniowo dodawać mąki i cały czas ugniatać ręką.
Kulkę ciasta podzielić na 2 części.
Kolejno każdą część rozwałkować na stole na kształt koła. Koło podzielić na 8 lub 10 trójkątów w zależności jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać.
Nałożyć nadzienie. W zależności od upodobania może to być: masa makowa (ja używam kupnej w puszce), powidła lub pokrojone w kostkę jabłko bez skórki.
Trójkąty zawinąć na kształt rogala zaczynając od szerszej części.
Rogale piec przez ok. 20 min. w temperaturze 150 stopni.
Małe cudeńka można przyozdobić lukrem (wystarczy zmieszać cukier puder ze śmietanką i rozrobić widelcem). Rogale z makiem można posypać posiekanymi orzechami.
Tak wyglądają moje rogale:
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz